lauantai 28. helmikuuta 2015

The Theory of Everything

Yksi yhtälö, jolla voi selittää koko maailmankaikkeuden olemassolon salat. Mahdotonta? No Stephen Hawking on ainakin sitä mieltä, että se on mahdollista. The Theory of Everything on Oscar-ehdokkuuksilla kyllästetty draama yhden maailman älykkäimmän miehen elämästä.


Jos olet millään tavalla kiinnostunut tieteestä tai olet pitänyt korvat auki koulun fysiikan tunneilla, Stephen Hawking ei ole sinulle vieras nimi. Mustien aukkojen ja termodynamiikan yhteyksiä tutkinut tohtori on myös sitä mieltä, että aikamatkustus voisi olla ihmiselle mahdollista...tosin lottovoitto vuoden jokaisena lauantaina on huomattavasti todennäköisempää.

Leffan alku on lupaava. Juuri sellainen hempeän kaunis brittidraama. Hienon alun jälkeen juttu jää kuitenkin jumiin. Olo on ikään kuin Hawkingilla, joka on jäänyt rappeutuvan kehonsa vangiksi. Ehkä jäin toivomaan enemmän kuuluisan tohtorin työhön liittyvää kuvausta, mutta keskiöön nousikin rappeutuvan kehon lisäksi käsiin hajoava avioliitto. Olisin niin toivonut, että leffa olisi loppunut "vaikeuksien kautta voittoon"-tyylisesti, mutta ei. Ehkä se olisi ollut liian kliseistä... Kuvaukset edellä mainituista karikoista hoidetaan kuitenkin hyvin. Tunnetta piisaa ja kuvauksellisuutta myös.

Eddie Redmayne tekee hyvän työn Hawkingin roolissa ja yhdennäköisyys on ajoittain hämmentävä. Siitä, oliko suoritus Oscar-pystin arvoinen, voi olla monta mieltä. Pitäisi nähdä muiden ehdokkaiden roolisuoritukset, jotta tätä voisi kommentoida paremmin. Felicity Jonesin roolityö Hawkingin vaimona on sen sijaan kuivaa kuin hiekka Saharassa. Roolihahmo jää jotenkin todella etäiseksi enkä saa siihen minkäänlaista otetta. Elokuvan loputtua jäi vain yhden ilmeen hahmo mieleen, joka oli enimmäkseen omaan elämäänsä pettynyt.

Leffa on ihan jees kuvaus Stephen Hawkingin elämästä ja siihen liittyneistä taisteluista. Draama löytyy, mutta ei tämä kyllä mikään ystävänpäivän deittileffa ole. Tohtorin elämäntyöhön tutustumiseen tämä antaa hyvän alun.

6/10
- Kuju
 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti