sunnuntai 14. joulukuuta 2014

Lone Survivor (2013)

















7/10

Lone Survivor (2013)

Jenkkiläisten propaganda on vuosia ollut läsnä monien maiden popkulttuurissa. Niiden kautta hämärtyy käsitys tarkoitusperän tarpeellisuudesta ja maailmankuvamme objektiivisuudesta. Pienen ihmisen aliarvioiminen ei käy tylsäksi, sillä jotkut meistä eivät erota asioita, joita tulisi pitää irrallaan maailman faktoista. Omalla tavallaan myös valveutuneiden mieliä väritellään, koska urhollisuus ja uskollisuus vetoaa meihin skeptisyydestämme riippumatta -näin saamme kuvan oikeellisuuden valkoisesta väristä. Spektrin ulkopuolelle näkevä ymmärtää, että jopa mahtavan USA:n sotilaat eivät voi ottaa mielettömästi luoteja vartaloonsa ja jatkaa tehtäväänsä, koska tahto, urheus ja isänmaallisuus on ajava voima. 

Modernin sodan kokenut sotilasryhmä saa vastuulleen tehtävän, joka ei sujunut aivan operaatiosuunnitelman mukaisesti. Mark Wahlberg (Marcus Luttrell) ja aina yhtä kipeä Ben Foster (Axe) tuovat löyhän tarinan lähelle. Ohjaus saa katsojan tuntemaan myötäjännitystä, eikä ote elokuvasta herpaannu, kunhan muistaa elokuvan olevan fiktiivinen. Alussa toki mainitaan elokuvan todenperäisyyttä mukaileva käsikirjoitus, mutta onhan se aivan paskapuhetta. Aromaisema ja taktisuus! Kaikkiin meihin vetoaa selviytyminen luonnossa, vaikka muutama kaapu-ukko siellä AK:n kera lampaita laiduntaisikin. Kiikaritähtäin ja ballistiikka, muutama lipas ja tiukka tilanne: Hyvin tehty elokuva.

Elokuvaa ei voida suositella, paitsi jos Markin mieltää miellyttäväksi ukoksi, eikä usko katsovansa dokumenttia. Silti hyvä elokuva, ei kannata katsoa... Hyvä jännitys!

-Ipe





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti